Overslaan en naar de inhoud gaan

Financiële positie

De dekkingsgraad

Om alle pensioenen nu en in de toekomst uit te kunnen keren is het belangrijk dat het fonds financieel gezond is en blijft. Daarom wordt de financiële situatie van Pensioenfonds Vervoer goed in de gaten gehouden. Niet alleen door het bestuur, maar ook door de verschillende toezichthouders. De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor de financiële positie van het fonds.

Wat is de dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft de verhouding aan tussen de financiële middelen (het vermogen) en de pensioenverplichtingen (de pensioenen die nu en in de toekomst moeten worden uitgekeerd). Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe beter het pensioenfonds er financieel voorstaat. Er is dan immers meer geld in kas om de pensioenen te betalen. Een dekkingsgraad van 100% betekent dat we precies genoeg geld hebben om alle pensioenen te betalen. 

Dekkingsgraad november 2020

De dekkingsgraad van Pensioenfonds Vervoer is eind november 2020 uitgekomen op 102,6%. Eind oktober bedroeg de dekkingsgraad 98,2%. November was een goede maand op de financiële markten. De voortgang die bereikt werd bij het testen van Covid-19 vaccins gaf de aandelenkoersen vleugels.

Toezichthouders kijken ook naar de ‘beleidsdekkingsgraad’. Dat is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad is in november 2020 gestegen van 97,3% naar 97,4%.

Volgend bericht:
Het volgende bericht over de dekkingsgraadontwikkeling zal eind januari 2021 worden gepubliceerd.

Dekkingsgraad november 2020

 

Toelichting ontwikkeling dekkingsgraden

MaandDekkingsgraadToelichting
november 2020102,6%  ↑De toename is vooral te danken aan de voortgang die bereikt werd bij het testen van Covid-19 vaccins. Dit gaf de aandelenkoersen vleugels.
oktober 202098,20%  De toename is vooral te danken aan nieuwe overlevingsgrondslagen. De stijging van de dekkingsgraad is getemperd door de lagere rente en de gedaalde aandelenkoersen. 
september 202096,4%  De afname is vooral veroorzaakt door de lagere rente.
augustus 202097,5%  ↑De toename is te danken aan de in augustus gestegen rente en hogere aandelenkoersen.
juli 202096,3%  ↑Ondanks wereldwijde zorgen, onder meer over het opnieuw verslechteren van de relatie tussen de VS en China en over Covid-19, toch een kleine toename
juni 202096,1%  ↑De toename van de dekkingsgraad is te danken aan hogere aandelenkoersen. De rente was eind juni iets lager dan eind mei. Dat heeft de stijging van de dekkingsgraad wat afgeremd. 
mei 202094,9%  ↑De toename van de dekkingsgraad in mei is te danken aan een stijging van de aandelenkoersen en de rente.
april 202094,1%  ↑Een lichte toename van de dekkingsgraad in de eerste helft van april. Het lichte herstel is echter nog erg broos en kan zomaar weer omslaan.
maart 202090,7%  ↓Een flinke afname van de dekkingsgraad. Dit komt uiteraard door het coronavirus. In maart 2020 waren er op de beurzen dagelijks vaak grote koersbewegingen.
februari 202097,7%  ↓Een afname doordat de rente en de aandelenkoersen in maart fors verder zijn gedaald. Dat komt vooral door het coronavirus. Het zorgt voor onrust op de financiële markten.
januari 2020101,6%  ↓Een afname door zorgen over het coronavirus en de mogelijke impact daarvan op de economie op de financiële markten. Rentedaling en lagere aandelenkoersen waren het gevolg.