Overslaan en naar inhoud gaan

Uit elkaar

Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op een deel van je pensioen. Je ex-partner houdt ook recht op het partnerpensioen dat je tot de scheiding hebt opgebouwd.

Verdelen van het pensioen

Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het verdelen van het pensioen na een scheiding heet ‘verevening’. Ook houd je ex-partner recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd bij Pensioenfonds Vervoer tot het einde van jullie relatie. Na jullie scheiding heet dit het ‘bijzonder partnerpensioen’. Je kunt in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over een andere verdeling van je pensioen. Ook kan je ex-partner afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. 

Deel van jouw pensioen omzetten in een eigen pensioen voor je ex-partner
Normaal gesproken krijgt je ex-partner pas zijn/haar deel van jouw pensioen als jij met pensioen gaat. En het bijzonder partnerpensioen krijgt je ex-partner als jij overlijdt. Jullie kunnen ook afspreken deze pensioenen om te zetten in een eigen pensioen voor je ex-partner. Dit pensioen gaat in op het moment dat je ex-partner zelf met pensioen gaat. Het omzetten van de pensioenen in een eigen pensioen heet ‘conversie’. Na conversie heb je als het om je pensioen gaat, simpel gezegd niets meer met elkaar te maken.
Meld de scheiding binnen twee jaar bij het pensioenfonds
Wij regelen daarna de verdeling van het pensioen en zorgen ervoor dat het volgens de afspraken (of de wet, als je geen afspraken hebt gemaakt) wordt uitgekeerd. Geef je niets aan ons door, dan moeten jullie zelf voor de juiste verdeling zorgen. Jij of je ex-partner mag de scheiding bij ons melden via het formulier 'Mededelingsformulier in verband met verdeling van oudersdomspensioen bij scheiding'. Je vindt het formulier op de website van de Rijksoverheid.

Uit elkaar gaan terwijl je een samenlevingsovereenkomst had 

Je ex-partner houdt het recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd bij Pensioenfonds Vervoer tot het einde van de relatie. Het partnerpensioen waar je ex-partner recht op heeft, heet ‘bijzonder partnerpensioen’. Je ex-partner heeft geen recht op een deel van jouw pensioen, tenzij jullie andere afspraken hebben gemaakt. 

Nieuwe partner

Krijg je een nieuwe partner na je scheiding, dan heeft deze partner geen recht op een partnerpensioen van Pensioenfonds Vervoer.