Overslaan en naar inhoud gaan

Zwaarwerkregeling beroepsgoederenvervoer

In de cao beroepsgoederenvervoer is een Zwaarwerkregeling afgesproken. De regeling wordt uitgevoerd door het bedrijf WWplus. Het is dus geen regeling van Pensioenfonds Vervoer. 

Heb je vragen over deze regeling? Stel deze dan aan je werkgever of bij jouw vakbond. Meer informatie over de regeling vind je op de website van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer.

De Zwaarwerkregeling in het kort

In de cao voor het beroepsgoederenvervoer is afgesproken dat iedereen die vóór 1 januari 2029 de AOW-leeftijd bereikt en voldoet aan onderstaande voorwaarden mee kan doen aan de regeling. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je maximaal 3 jaar € 2.182 bruto per maand (2024) via deze regeling als je 40 uur werkt. Als extra uitkering kan er nog een stukje pensioen bovenop. Je kunt hier meer over lezen op deze pagina onder het kopje ‘De Zwaarwerkregeling combineren met pensioen’.

Dit is een samenvatting van de voorwaarden:

  • Je hebt minimaal 18 jaar in de sector beroepsgoederenvervoer gewerkt. Vanaf 1 februari 2024 geldt 15 jaar voor nieuwe deelnemers. Je mag tussentijds in een andere sector hebben gewerkt. 
  • Je was in januari 2021 in dienst bij een werkgever in de sector beroepsgoederenvervoer.
  • Je werkt op het moment dat je gebruik gaat maken van de Zwaarwerkregeling minimaal een jaar in een zwaar beroep in de sector beroepsgoederenvervoer. Als zwaar beroep geldt: chauffeur, medewerker logistiek en magazijn, heftruckchauffeur, kraanmachinist, koerier, verhuizer of een functie in de technische dienst. 
  • Je bent ingeschaald in één van de cao loonschalen A t/m E van de cao beroepsgoederenvervoer.
  • Ben je kraanmachinist? Dan ben je ingeschaald in één van de cao loonschalen A t/m G.
  • Je ontvangt nog geen AOW. 
  • Je stopt met werken. Vrijwilligerswerk is wel toegestaan.

Zie voor de exacte voorwaarden en een uitgebreidere uitleg over de regeling de website van de Stichting RVU beroepsgoederenvervoer. Daar lees je bijvoorbeeld over de regeling en deeltijd werk.

Werk je 15 jaar of meer in de sector? 

Werk je 15 jaar of langer in de sector beroepsgoederenvervoer? Dan ontvang je een brief van Pensioenfonds Vervoer. Heb je de brief ontvangen dan kun je laten toetsen of je voldoet aan alle voorwaarden om een uitkering te krijgen. 

Vraag je toets aan via de website van de Stichting RVU beroepsgoederenvervoer. Je kunt de Zwaarwerkregeling maximaal 3,5 jaar voor je AOW-leeftijd aanvragen.

Je kunt de toets aanvragen via het formulier op de website van WWplus. Op het webformulier vul je de gegevens voor de toets in. Heb je geen computer? Bel dan 088 60 55 170 en vraag een papieren formulier aan. Dat vul je thuis in en stuur je op naar het adres dat op het formulier staat.

De Zwaarwerkregeling combineren met pensioen? 

Kun je een uitkering krijgen via de regeling en wil je weten hoe de uitkering samen met jouw pensioen uitpakt? Wil je bijvoorbeeld weten wanneer je kunt stoppen met werken? Maak dan een gratis afspraak met één van onze pensioenconsulenten.

Let op: de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer helpen je alleen met een berekening. Ze kunnen je niet helpen met inhoudelijke vragen over de Zwaarwerkregeling. Die vragen beantwoordt je werkgever of vakbond graag. 

Uitkering zelf aanvragen

Heb je de toets laten doen en een verklaring ontvangen dat je voldoet aan alle voorwaarden? Dan kun je zelf de uitkering aanvragen via de website van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer. We raden je aan altijd eerst een afspraak te maken met een van onze pensioenconsulenten