Overslaan en naar inhoud gaan

Zwaarwerkregeling beroepsgoederenvervoer

In de cao beroepsgoederenvervoer is een Zwaarwerkregeling afgesproken. De regeling wordt uitgevoerd door de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer. Het is dus geen regeling van Pensioenfonds Vervoer. 

Heb je vragen over deze regeling? Stel deze dan aan je werkgever of bij jouw vakbond. De Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer heeft vanaf 1 november een website waar je meer informatie kunt vinden over de regeling. Wij zullen op deze pagina een link plaatsen naar de website van de Stichting.  

De Zwaarwerkregeling in het kort

In de cao voor het beroepsgoederenvervoer is afgesproken dat iedereen die voor 1 januari 2029 de AOW-leeftijd bereikt en voldoet aan onderstaande voorwaarden mee kan doen aan de regeling. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je maximaal 3 jaar € 1.847 bruto per maand via deze regeling als je 40 uur werkt.

Dit is een samenvatting van de voorwaarden:

  • Je hebt minimaal 20 jaar in de sector beroepsgoederenvervoer gewerkt. Je mag tussentijds in een andere sector hebben gewerkt. 
  • Je was in januari 2021 in dienst bij een werkgever in de sector beroepsgoederenvervoer.
  • Je werkt op het moment dat je gebruik gaat maken van de Zwaarwerkregeling minimaal een jaar in een zwaar beroep in de sector beroepsgoederenvervoer. Als zwaar beroep geldt: chauffeur, medewerker logistiek en magazijn, heftruckchauffeur, kraanmachinist, koerier, verhuizer of een functie in de technische dienst. 
  • Je bent ingeschaald in één van de cao loonschalen A t/m E van de cao beroepsgoederenvervoer.
  • Ben je kraanmachinist? Dan ben je ingeschaald in één van de cao loonschalen A t/m G.
  • Je ontvangt nog geen AOW. 
  • Je stopt met werken. Vrijwilligerswerk is wel toegestaan.

Zie voor de exacte voorwaarden en een uitgebreidere uitleg over de regeling de website van de Stichting RVU beroepsgoederenvervoer (vanaf 1 november 2021). Daar lees je bijvoorbeeld over de regeling en deeltijd werk.

Werk je 20 jaar of meer in de sector? 

Werk je 20 jaar of langer in de sector beroepsgoederenvervoer? Dan krijg je eind oktober een brief van Pensioenfonds Vervoer. Met deze brief kun je laten toetsen of je voldoet aan alle voorwaarden om een uitkering te krijgen. 

Vanaf 1 november kun je de toets aanvragen via de website van de Stichting RVU beroepsgoederenvervoer. Je kunt de toets alleen aanvragen als je  voor 1 juli 1958 geboren bent. Je kunt de Zwaarwerkregeling namelijk pas 3,5 jaar voor je AOW-leeftijd aanvragen.

De Zwaarwerkregeling combineren met pensioen? 

Kun je een uitkering krijgen via de regeling en wil je weten hoe de uitkering samen met jouw pensioen uitpakt? Wil je bijvoorbeeld weten wanneer je kunt stoppen met werken? Maak dan een gratis afspraak met één van onze pensioenconsulenten.

Let op: de pensioenconsulenten van Pensioenfonds Vervoer helpen je alleen met een berekening. Ze kunnen je niet helpen met inhoudelijke vragen over de Zwaarwerkregeling. Die vragen beantwoordt je werkgever of vakbond graag. 

Uitkering zelf aanvragen vanaf 1 november

Heb je de toets laten doen en een verklaring ontvangen dat je voldoet aan alle voorwaarden? Dan kun je vanaf 1 november zelf de uitkering aanvragen via de website van de Stichting RVU Beroepsgoederenvervoer. We raden je aan altijd eerst een afspraak te maken met een pensioenconsulent