Overslaan en naar inhoud gaan

Loonheffingskorting

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Dit is een korting op de belasting. U mag de loonheffingskorting ieder jaar maar één keer gebruiken. Ontvangt u bijvoorbeeld AOW én pensioen van Pensioenfonds Vervoer, dan kiest u of u de korting laat toepassen op de AOW of op het pensioen van Pensioenfonds Vervoer. 

Standaard wordt de loonheffingskorting door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toegepast op uw AOW-uitkering. Meestal is loonheffingskorting op het hoogste inkomen het beste. U leest hierover meer op de website van de Belastingdienst

Loonheffingskorting toepassen bij Pensioenfonds Vervoer

Wilt u dat Pensioenfonds Vervoer de loonheffingskorting toepast? Geef dat online aan ons door via ‘Betalingsgegevens’. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. 

Of stuur dan het ingevulde formulier 'Wijziging toepassen loonheffingskorting' naar ons op. Geef dan ook aan de SVB door dat zij de loonheffingskorting niet meer moeten toepassen op uw AOW. U mag de loonheffingskorting op namelijk maar op één inkomen laten toepassen.

Tip: pas de korting toe op de hoogste uitkering (of inkomen)

Als u AOW ontvangt, houdt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bij het uitbetalen van de AOW al rekening met de loonheffingskorting. Is het pensioen hoger dan de AOW? Dan is het raadzaam dat u de korting laat toepassen op uw pensioen in plaats van op de AOW. Dit geldt ook als u nog (deels) werkt en uw pensioen hoger is dan uw salaris. U leest hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Ontvangt u jaarlijks bruto bij elkaar meer dan € 22.661 (2023) aan AOW en pensioen? Dan moet u meer belasting betalen dan wij op uw pensioen inhouden. Is dat het geval, dan krijgt u een naheffing van de Belastingdienst.