Overslaan en naar inhoud gaan

Zo bouw je op

Ieder jaar dat je werkt bij een werkgever die is aangesloten bij Pensioenfonds Vervoer, bouw jij een deel van je pensioen op. Je pensioen dat je later kunt verwachten wordt zo geleidelijk steeds meer.

We berekenen het pensioen dat je opbouwt op basis van je salaris. Dit zijn de stappen:

Stap 1: Hoeveel verdien je?
We gaan uit van het ‘pensioengevend salaris’. Dat is je bruto jaarsalaris inclusief vakantietoeslag en de vergoeding voor overuren en toeslagen.

Stap 2: We bepalen het salaris dat meetelt voor de berekening
Niet je hele salaris telt mee voor de berekening van je opbouw in een jaar. Je ontvangt later namelijk ook een AOW-uitkering. Het deel dat niet meetelt (de franchise) trekken we af van je salaris. Ook kijken we of je niet meer verdient dan het maximum salaris € 71.628 (2024). Het deel dat je daarboven verdient, telt niet mee.

Stap 3: We berekenen je opbouw in een jaar
Het deel van je salaris dat meetelt, vermenigvuldigen we met een opbouwpercentage. In 2024 is dit percentage 1,788%, net als in 2023 (we vermenigvuldigen het deel dat meetelt dus met 0,01788). De uitkomst is het bedrag dat je aan pensioen opbouwt in een jaar. Ga je het jaar daarop meer verdienen en kom je niet boven het maximum salaris? Dan zal je opbouw in dat jaar ook hoger zijn.

Je uiteindelijke pensioen van Pensioenfonds Vervoer is de optelsom van alle pensioenen die je jaarlijks hebt opgebouwd.