Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioen als je uit elkaar gaat

Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op een deel van je pensioen. Je ex-partner houdt ook recht op het partnerpensioen dat je tot de scheiding hebt opgebouwd.

Verdelen van het pensioen

Het verdelen van het pensioen na een scheiding heet ‘verevening’. Als je geen afspraken maakt, heeft je ex-partner recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kunt in het echtscheidingsconvenant ook andere afspraken maken.   

Wat gebeurt er met het partnerpensioen?

Je ex-partner heeft standaard recht op het partnerpensioen dat je tot de scheiding hebt opgebouwd. Na jullie scheiding heet dit het ‘bijzonder partnerpensioen’. Je kunt bij je scheiding afspreken dat je ex-partner afstand doet van het bijzonder partnerpensioen. Dit geldt ook als je samenwoonde en een samenlevingsovereenkomst had, waarin je ex-partner als begunstigde was opgenomen.

Geef de verdeling door 

Als je ons binnen twee jaar nadat jullie uit elkaar zijn gegaan een bericht stuurt, laten wij weten hoe hoog het ouderdomspensioen is waar je ex-partner recht op heeft. Meld de scheiding met dit formulier