Overslaan en naar inhoud gaan

Overlijden

Als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen nabestaandenpensioen.

 • Je partner krijgt een partnerpensioen. Hij of zij krijgt dit direct na jouw overlijden zolang hij of zij leeft. 
 • Je kinderen krijgen in ieder geval een wezenpensioen tot ze 18 jaar zijn. Als ze een opleiding volgen krijgen ze het nog langer, uiterlijk tot hun 27e. 

3 veelgestelde vragen over nabestaandenpensioen

 1. Hoeveel geld krijgen mijn partner en kinderen als ik overlijd?
  Het bedrag staat op je pensioenoverzicht. Je kunt ook inloggen en bekijken hoeveel geld je partner en kinderen krijgen als je overlijdt.
   
 2. Wat moet mijn partner regelen als ik overlijd?
  Wij krijgen binnen een paar dagen bericht van de gemeente. Daarna sturen wij je partner een formulier waarmee hij of zij het nabestaandenpensioen kan aanvragen. Ook dat duurt een paar dagen. 

  Woon je in het buitenland? Dan krijgen we niet automatisch bericht. Je partner moet dan een kopie van de overlijdensakte opsturen of mailen. Als je partner mailt, kunnen we sneller met elkaar schakelen dan via de post.
   
 3. Wanneer krijgen mijn partner en kinderen de eerste betaling?
  Nadat we het formulier hebben ontvangen, krijgt je partner na ongeveer een week bericht wanneer we de eerste betaling overmaken. Meestal duurt het daarna zo’n 4 weken voor we de eerste betaling overmaken. 

Vooraf regelen

Woon je samen? Geef dat aan ons door! 
Je partner komt ook in aanmerking voor een partnerpensioen. Lees meer over samenwonen en partnerpensioen.

Ben je in het buitenland getrouwd?
Dan weten we niet automatisch wie je partner is. Staat je partner nog niet op het pensioenoverzicht? Laat het ons weten! Je kunt mailen of bellen.

Je kunt extra partnerpensioen verzekeren
Als je partner geen of een laag eigen inkomen heeft, dan kan het zinvol zijn een ‘Tijdelijk Extra Partnerpensioen’ te verzekeren. Deze verzekering zorgt voor een uitkering aan je partner als jij overlijdt. De uitkering loopt door tot je partner AOW ontvangt (daarom heet het ‘tijdelijk’). Het extra pensioen ontvangt je partner naast het partnerpensioen dat hij of zij sowieso al ontvangt.