Overslaan en naar inhoud gaan

Is jouw pensioen genoeg?

Ieder jaar krijg je een pensioenoverzicht. Op het pensioenoverzicht staat het pensioen dat je bij Pensioenfonds Vervoer hebt opgebouwd. Ook zie je het bedrag dat je naar verwachting gaat opbouwen als je tot je 68e pensioen blijft opbouwen bij Pensioenfonds Vervoer en hetzelfde blijft verdienen. Dit bedrag is een inschatting.

Je pensioen op het overzicht is berekend alsof het ingaat op je 68e. Je bepaalt echter zelf wanneer je je pensioen daadwerkelijk laat ingaan. Hoe eerder je je pensioen laat ingaan, hoe lager het bedrag dat je iedere maand ontvangt zal zijn.

Het is zinvol af en toe na te gaan of je pensioen voor jou voldoende is. Je kunt je verwachte pensioen bijvoorbeeld vergelijken met je huidige inkomen. Een andere manier is het pensioen van jou en je eventuele partner te vergelijken met de uitgaven die jullie verwachten.

Ook al vind je het nog lastig om deze inschatting te maken, het helpt om af en toe je verwachte uitgaven en inkomsten met elkaar te vergelijken. Hou er rekening mee dat de prijzen in de toekomst waarschijnlijk gaan stijgen. Je kunt dus over 15 jaar minder kopen met 100 euro dan nu.