Overslaan en naar inhoud gaan

Arbeidsongeschikt

Als je door een ziekte of handicap niet meer (volledig) kunt werken, dan is het goed om te weten dat je nog wel pensioen blijft opbouwen. Pensioenfonds Vervoer betaalt namelijk een deel van de pensioenpremie zolang je arbeidsongeschikt bent. Dit heet de ‘regeling voor premievrije deelname’.

‘Premievrij’ betekent zonder kosten voor jou. De regeling geldt voor iedereen die pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Vervoer. Het maakt dus niet uit in welke sector je werkt.

Wat betaalt Pensioenfonds Vervoer voor jou?

Hoeveel pensioenpremie wij voor je betalen in de periode dat je een WIA-uitkering hebt, hangt af van hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent:

Percentage arbeidsongeschikt Premievrije opbouw
65 -100%60%
45 - 65%30%
35 -45% 15%
0 - 35%0%

Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je geen WIA-uitkering en betaalt Pensioenfonds Vervoer geen pensioenpremie (meer) voor jou.

Als je gezondheid verbetert, kan het zijn dat je arbeidsongeschiktheidspercentage omlaag gaat. Mogelijk betaalt Pensioenfonds Vervoer dan ook minder premie voor jou (zie tabel).

Andersom geldt dat wij mogelijk meer premie voor je betalen als je arbeidsongeschiktheidspercentage omhoog gaat. Hoeveel pensioen je dan opbouwt, is afhankelijk van je arbeidsongeschiktheid op dat moment.

Aanvulling op WIA-uitkering

Krijg je een WIA-uitkering en werk je in het goederenvervoer of het besloten busvervoer? Dan krijg je van Pensioenfonds Vervoer een aanvulling op deze uitkering. Hoe dat precies werkt, lees je in de brochure Arbeidsongeschikt en pensioen (pdf)

Wij krijgen automatisch bericht

Wij krijgen bericht van UWV als jij een WIA-uitkering krijgt. Word je meer of minder arbeidsongeschikt? Dan krijgen wij ook automatisch bericht. 

Let wel op als je een aanvulling op je WIA-uitkering ontvangt. Word je minder arbeidsongeschikt? Dan kan het gebeuren dat we pas laat bericht krijgen en je een paar maanden een te hoge aanvulling ontvangt. De aanvulling die je te veel hebt ontvangen, moet je terugbetalen aan Pensioenfonds Vervoer. Wil je dat voorkomen? Geef dan zelf aan ons door als je arbeidsongeschiktheidspercentage lager is geworden.  Je kunt ons e-mailen of schrijven. Stuur een kopie van de laatste beschikking mee. 

Was je arbeidsongeschikt voor 2009 en ben je voor 2009 met pensioen gegaan?

Neem dan even contact met ons op. Dan kijken we of we jouw arbeidsongeschiktheid goed hebben verwerkt.