Overslaan en naar inhoud gaan

Wanneer ontvang ik pensioen?

Uw ex-partner heeft pensioen bij Pensioenfonds Vervoer. Volgens de wet heeft u standaard recht op de helft van het pensioen dat uw ex-partner heeft opgebouwd tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit heet ‘verevening’.

Ook houdt u recht op het partnerpensioen dat uw ex-partner tot de scheiding heeft opgebouwd. Na de scheiding heet dit het ‘bijzonder partnerpensioen’. U kunt in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over een andere verdeling van het pensioen of kiezen voor conversie. Bij conversie wordt het deel partnerpensioen waar u recht op heeft, omgezet in een zelfstandig pensioen voor uzelf.

Wanneer u welke uitkering ontvangt, hangt af van de situatie.

Als uw ex-partner nog leeft

Als u heeft gekozen voor ‘verevening’, dan ontvangt u uw deel van het pensioen als uw ex-partner zijn of haar pensioen laat ingaan. Uw ex-partner kiest zelf wanneer hij of zij het pensioen laat ingaan. Dit kan tegelijk met de AOW zijn, maar ook eerder of later.

Als u heeft gekozen voor conversie, dan kiest u zelf wanneer u uw pensioen laat ingaan.  

Als uw ex-partner is overleden
Na het overlijden van uw ex-partner stopt de uitkering van het deel dat u ontving. U ontvangt in plaats daarvan een bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen ontvangt u zolang u leeft. Als u heeft gekozen voor conversie, dan ontvangt u geen uitkering na het overlijden van uw ex-partner. Het bijzonder partnerpensioen is namelijk samen met het deel van het 'gewone' pensioen waar u recht op had, omgezet in een pensioen voor uzelf. Dit pensioen ontvangt u zolang u leeft.