Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioen en scheiden

Verevening

Volgens de wet heeft u standaard recht op de helft van het pensioen dat uw ex-partner heeft opgebouwd tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het verdelen van het pensioen na een scheiding heet ‘verevening’. U ontvangt het verevend pensioen als uw ex-partner zijn of haar pensioen in laat gaan. Uw ex-partner kiest zelf wanneer hij of zij het pensioen laat ingaan. Dit kan tegelijk met de AOW zijn, maar ook eerder of later.

Ook houdt u recht op het partnerpensioen dat uw ex-partner tot de scheiding heeft opgebouwd. Na de scheiding heet dit het ‘bijzonder partnerpensioen’. U kunt in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over een andere verdeling van het pensioen of kiezen voor conversie.

Meld de scheiding

Meld de scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap binnen twee jaar bij ons. Wij regelen daarna de verdeling van het pensioen en zorgen ervoor dat het volgens de afspraken (of de wet, als er geen afspraken zijn gemaakt) wordt uitgekeerd.
Geeft u binnen 2 jaar nadat u uit elkaar bent gegaan niets aan ons door, dan moeten u en uw ex-partner zelf voor de juiste verdeling zorgen. U mag beiden de scheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap bij ons melden.  

Meld de scheiding met dit formulier.

Als u uit elkaar gaat terwijl u een samenlevingsovereenkomst had 

Uw ex-partner bouwde partnerpensioen op. U houdt het recht op het deel dat uw ex-partner tot het einde van de relatie heeft opgebouwd. Het partnerpensioen waar u recht op heeft, heet ‘bijzonder partnerpensioen’. U heeft geen recht op een deel van het pensioen dat uw partner heeft opgebouwd terwijl u samenwoonde, tenzij u dit in de samenlevingsovereenkomst destijds anders heeft afgesproken.

Wilt u aanspraak maken op het bijzonder partnerpensioen, dan hebben we een gezamenlijke verklaring nodig van het beëindigen van de partnerrelatie. Een verklaring moet bestaan uit één van de volgende stukken: 

  • een kopie van de aangetekende brief door één van de partners aan een notaris waaruit blijkt dat de partnerrelatie wordt beëindigd, of
  • een gezamenlijke verklaring aan het fonds waarin beide partners verklaren dat de partnerrelatie is beëindigd.