Overslaan en naar inhoud gaan

Met pensioen gaan

Het pensioen dat een werknemer heeft opgebouwd, is berekend alsof het ingaat als uw werknemer 68 jaar wordt.

De werkelijke pensioenleeftijd kiest een werknemer zelf. Het pensioen wordt omgerekend naar de datum die de werknemer kiest. Hoe eerder de werknemer het pensioen laat ingaan, hoe lager de uitkering zal zijn. Hoe later het pensioen ingaat, hoe hoger de uitkering zal zijn. Op zijn vroegst kan een werknemer het pensioen laten ingaan op zijn of haar 55e. Het laten ingaan van het pensioen kan uiterlijk worden uitgesteld tot 5 jaar nadat hij of zij voor de 1e keer een AOW-uitkering ontvangt. Een werknemer kan ook eerst met deeltijdpensioen gaan, voor hij of zij volledig met pensioen gaat. 

Vaak is een arbeidsovereenkomst gekoppeld aan de AOW-leeftijd: het contract eindigt automatisch als een werknemer deze leeftijd bereikt. Op dit moment is de AOW-leeftijd nog geen 68. U kunt het dienstverband na beëindiging van het contract verlengen (bijvoorbeeld met een jaar). De rekenleeftijd van 68 jaar (ook wel de richtleeftijd genoemd) staat hier los van.

Wie doorwerkt na zijn of haar 68e, bouwt geen pensioen meer op. U hoeft nadat iemand 68 jaar is geworden geen premie meer te betalen. Wel wordt de uitkering hoger als iemand doorwerkt, omdat hij of zij het pensioen uitstelt.  

Als uw werknemer inlogt op deze website, ziet hij hoeveel pensioen hij heeft opgebouwd en naar verwachting gaat opbouwen als hij hetzelfde blijft verdienen en in de sector blijft werken. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt uw werknemer een totaaloverzicht van zijn of haar opgebouwde pensioenen.

Pensioenplan maken 

Een werknemer kan verschillende keuzes maken. In het gedeelte voor werknemers op deze website staat een uitgebreide uitleg van elke keuzemogelijkheid. Als hij of zij inlogt op deze website, kan hij of zij één of meer pensioenplannen maken. Wij raden aan hier op tijd mee te beginnen. 

We hebben het zo makkelijk mogelijk gemaakt. Er staat één of meer pensioenplannen klaar. In onze video op YouTube kan uw werknemer zien hoe hij of zij een pensioenplan maakt.

Het plan kan altijd aangepast worden voor een werknemer het aanvraagt. Uw werknemer kan ook een afspraak maken met een pensioenconsulent. 

Pensioen aanvragen

Via deze website kan uw werknemer een pensioenplan ook aanvragen. Kan of wil hij liever niet het pensioen aanvragen via de website, dan kan het ook met een formulier. Als hij het pensioen aanvraagt met een formulier, ziet hij niet direct de hoogte van het uiteindelijke pensioen. Daarom is het advies in dat geval eerst een voorlopige berekening aan te vragen of een berekening door een pensioenconsulent laten maken.

Afmelden werkgeversportaal 

Als een werknemer uit dienst gaat, moet u hem afmelden in het werkgeversportaal.