Overslaan en naar de inhoud gaan

Beleggen

Gebruik van stemrecht

Met de aankoop van aandelen worden wij in feite mede-eigenaar van het bedrijf dat de aandelen uitgeeft. Daardoor mogen we stemmen op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Elke onderneming die aandelen uitgeeft, is verplicht minimaal één keer per jaar zo’n vergadering te organiseren.

In principe stemmen wij op alle aandeelhoudersvergaderingen van ondernemingen waarin wij beleggen. Als we stemmen, letten we niet alleen op financiële factoren, maar ook op milieu, sociale factoren en ‘goed bestuur’.

Door onze stem te laten horen tijdens deze vergaderingen, kunnen we invloed uitoefenen op de kwaliteit van het bestuur van de ondernemingen waarin wij beleggen. Dat willen we graag, omdat bedrijven met een goed bestuur, vaak ook beter presteren. En dat is weer gunstig voor de waarde van de aandelen, en uiteindelijk uw pensioen.

Wij maken ook gebruik van ons stemrecht, omdat we het belangrijk vinden dat de bedrijven waarin we beleggen geen beslissingen nemen die ingaan tegen een aantal basisregels. Zo steunen wij voorstellen waardoor bedrijven transparant moeten zijn. Bijvoorbeeld over hun invloed op het milieu. Een ander voorbeeld is dat wij voorstellen steunen waardoor bepaalde bedrijven gestimuleerd worden schending van mensenrechten aan te pakken.

Met deze tool kunt u zien hoe Pensioenfonds Vervoer heeft gestemd op aandeelhoudersvergaderingen vanaf 2020. Met deze tool kunt u zien hoe Pensioenfonds Vervoer heeft gestemd op aandeelhoudersvergaderingen in eerdere jaren.