Wat als... je relatie eindigt

Het beëindigen van een relatie heeft gevolgen voor je pensioen. 

Als je gaat scheiden

Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het verdelen van het pensioen na een scheiding heet ‘verevening’. Ook houdt je ex-partner recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd bij Pensioenfonds Vervoer tot het einde van jullie relatie. Na jullie scheiding heet dit het ‘bijzonder partnerpensioen’. Je kunt in het echtscheidingsconvenant afspraken maken over een andere verdeling van je pensioen. Ook kan je ex-partner afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. 

Als je uit elkaar gaat terwijl je een samenlevingsovereenkomst had

Je ex-partner houdt het recht op het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd bij Pensioenfonds Vervoer tot het einde van de relatie. Het partnerpensioen waar je ex-partner recht op heeft, heet ‘bijzonder partnerpensioen’. Je ex-partner heeft geen recht op een deel van jouw pensioen. 

Wij regelen daarna de verdeling van het pensioen en zorgen ervoor dat het volgens de afspraken (of de wet, als geen afspraken hebt gemaakt) wordt uitgekeerd. Geef je niets aan ons door, dan moeten jullie zelf voor de juiste verdeling zorgen. Jij of je ex-partner mag de scheiding bij ons melden via het formulier 'Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen'.